Keresés...

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és az EMMA egyesület közösen fordul az ombudsmanhoz, hogy a szülészeteken, gyermekágyas osztályokon természetes legyen a „rooming-in”, vagyis az anya és az újszülött együttes elhelyezése. Nem csak a szervezetek, hanem a tudományos kutatások is azt mondják, hogy a 24 órás baba-mama együttlét mindenkinek jó. Az ombudsmant ezért arra kéri a két civil szervezet, hogy kezdeményezze a kérdést érintő szakmai protokollok módosítását, és támogassa a rooming-in rendszer általános bevezetését.

Nem követett el garázdaságot Dopeman, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) ügyfele, amikor belerúgott a ledöntött Orbán-szobor fejébe – mondta ki ma a bíróság jogerősen. Nem büntethető az, aki egy politikai demonstráción így fejezi ki a kritikus véleményét. A TASZ üdvözli a szólásszabadságot nem korlátozó ítéletet.


2013. október 23-án Pityinger László rapper, ismertebb nevén Dopeman, a Szolidaritás politikai demonstrációjának műsorvezetője volt. Az eseményen a tömeg jelképesen ledöntötte a miniszterelnök hungarocellből készült szobrát, aminek levágott fejébe Dopeman belerúgott. A mai bírósági ítélet megerősítette azt a januári döntést, ami kimondta, hogy a cselekmény nem volt erőszakos és kihívóan közösségellenes sem, hanem az egy politikai performanszot követő, spontán tett volt. Nem történt tudatos és nyílt szembehelyezkedés a közösségi normákkal, és a cselekmény nem alkalmas riadalomkeltésre és megbotránkoztatásra.

A mai, jogerős döntés az Alkotmánybíróság és a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bíróságának gyakorlatát is figyelembe véve kimondta, hogy ügyfelünk politikai demonstráción kifejezett politikai véleménye nem érte el a garázdaság megállapításához megkívánt szintet, vagyis nem volt kihívóan közösségellenes. Egyet értett érvelésünkkel a bíróság, miszerint a köznyugalom védelme ebben az esetben nem korlátozhatja a közéleti vitát, vagyis az egyeseket akár felháborító, megbotránkoztató véleményeknek is helye van egy demokratikus társadalomban.

„A politikai vélemény kifejezése, ha az mások jogait nem sérti, nem lehet bűncselekmény. Akkor sem, ha az ország vezetője áll a kritika célkeresztjében. Egy demokratikus társadalomban az olyan véleményeknek is helye van, amelyeket egyesek taszítónak vagy felháborítónak tartanak.” – nyilatkozta Dojcsák Dalma a TASZ Szólásszabadság Programvezetője.

„Örömteli, hogy a bíróság osztotta a védelem álláspontját, miszerint a büntetőjogi felelősség megállapításához szükséges tényállási elemeket nem lehet túlzottan kiterjesztően értelmezni.” – nyilatkozta dr. Hüttl Tivadar, Dopeman ügyvédje.



Dopemant dr. Hüttl Tivadar a TASZ Jogsegélyszolgálatának vezetője képviselte.
 
Elejére!