Keresés...

Millenniumi Fejlesztési Célok

A 2015-ös Millenniumi Fejlesztési Célokról (MDG-k) szóló jelentés szerint az MDG-k hajtották végre a történelem legsikeresebb szegénység elleni mozgalmát, amelyek az idén elfogadásra kerülő új fenntartható fejlődési keretrendszer kiinduló pontjai is lesznek:

  • Globálisan a mélyszegénységben élő emberek száma több mint felével, 1990 és 2015 között 1,9 milliárdról 836 millióra csökkent.
  • Sikerült elérni a nemek közötti egyenlőséget az alapfokú oktatásban az országok többségében.
  • Az 5 éves kor alatti gyermekhalandóság aránya több mint feléve csökkent 1990 és 2015 között. 1990-ben minden 1000 élve született gyermek közül 90 halt meg 5 éves kora előtt, míg jelenleg 45.
  • A gyermekágyi halandóság aránya világszerte 45 százalékkal csökkent.
  • 2000 és 2015 között több mint 6,2 millió maláriával kapcsolatos halálesetet sikerült megelőzni, míg a tuberkulózis megelőzése, diagnosztizálása és kezelése körülbelül 37 millió ember életét mentette meg 2000 és 2013 között.
  • Világszerte 2,1 milliárd ember jutott hozzá fejlett közegészségügyhöz és a szabadban székelő emberek aránya körülbelül felével csökkent 1990 óta.
  • A fejlett országok által nyújtott hivatalos fejlesztési segélyek 66 százalékos emelkedést mutattak 2000 és 2014 között elérve a 135,2 milliárd dollárt.

Az elért eredmények ellenére a nemek közötti egyenlőtlenségek fennmaradtak. Továbbá, nagy a szakadék a legszegényebbek és a leggazdagabbak, valamint a vidéki és a városi területek között. A klímaváltozás és környezeti degradáció aláássa az elért haladást, valamint emberek milliói élnek még mindig szegénységben és éheznek, valamint nem rendelkeznek hozzáféréssel alapvető szolgáltatásokhoz.

2015 szeptemberében a világ egy új fenntartható keretrendszert majd fogad el, amely az MDG-k sikerére épít és innovatívan hat az egyenlőtlenségek, a gazdasági növekedés, a méltó foglalkoztatás, a városok és emberi települések, az iparosodás, az energia, a klímaváltozás, a fenntartható fogyasztás és termelés, valamint a béke és igazság területén.


Háttér

A 2000 szeptemberében megtartott Millenniumi Csúcstalálkozón fogadták el a világ vezetői az ENSZ Millenniumi Nyilatkozatát, elkötelezve nemzeteiket egy új globális partnerség mellett a mélyszegénység csökkentése érdekében, valamint számos időponthoz kötött célt állítottak fel 2015-ös határidővel, amelyek Millenniumi Fejlesztési Célok néven váltak ismertté.

Az MDG-k a világ időponthoz kötött és mennyiségben meghatározott céljai a mélyszegénység és számos dimenziója, a kereseti szegénység, éhínség, betegségek, megfelelő menedék hiánya, és a kirekesztés kezelésére, közben előmozdítva a nemek közötti egyenlőséget, az oktatást és a környezeti fenntarthatóságot. Ezek alapvető emberi jogok is, a Földön élő minden ember egészséghez, oktatáshoz, menedékhez és biztonsághoz való joga.

A célok:

  1. A mélyszegénység és éhezés megszüntetése
  2. A mindenkire kiterjedő alapfokú oktatás elérése
  3. A nemek közötti egyenlőség és a nők felemelkedésének előmozdítása
  4. A gyermekhalandóság csökkentése
  5. Az anyai egészség fejlesztése
  6. A HIV/AIDS, malária és más betegségek elleni küzdelem
  7. A környezeti fenntarthatóság biztosítása
  8. Globális partnerség kiépítése a fejlesztés érdekében
  9. A Millenniumi Fejlesztési Célokról szóló jelentés a célok felé való globális és regionális haladás éves felmérése. A jelentést 28 ENSZ és nemzetközi ügynökség állította össze és az ENSZ Gazdasági és Társadalmi Ügyekért felelős Főosztálya készítette.


 
Elejére!