Keresés...

Erasmus+ a nemzetközi felsőoktatási együttműködésért Felsőoktatás, Oktatás és képzés 2020

A 2016-os Erasmus+ pályázati felhívás az előző éveknél is több lehetőséget biztosít a felsőoktatás terén aktív szervezeteknek, mindenekelőtt a felsőoktatási intézményeknek a centralizált pályázatok keretében történő fejlesztési és együttműködési projektek megvalósítására.


A legnagyobb múltra a Tempus program utóda, az Erasmus+ Felsőoktatási fejlesztési projektek (Capacity Building in the Field of Higher Education) pályázattípus tekinthet. Ennek keretében a partnerországokkal (10 európán kívüli régió közel 150 országával) lehet a felsőoktatás modernizációjára irányuló együttműködéseket kialakítani. A mostani pályázati fordulóban az Európai Unió várhatóan 164 projektet támogat összesen 131,47 millió euró értékben (egyenként 500 ezertől 1 millió euró közötti támogatási összeggel). A rendelkezésre álló támogatási összeg tavalyhoz képest közel 10 millió euróval nőtt. A pályázati határidő 2016. február 10.

Szintén jól ismert lehetőség az Erasmus Mundus közös mesterképzések (Erasmus Mundus Joint Master Degrees) pályázattípus. Ennek keretében kimagasló színvonalú nemzetközi, közös, kettős vagy többes diplomával záruló képzések működtetéséhez, hallgatói ösztöndíjak felajánlásához járul hozzá az Európai Unió. A 2015-ös pályázati fordulóhoz képest közel kétszerannyi képzés támogatásáról fognak dönteni, így várhatóan 27 konzorciumot választanak ki, egyenként kb. 3 millió euró támogtással. A pályázati határidő 2016. február 18.

A Jean Monnet tevékenységek (Jean Monnet Activities) fő célja az oktatás és kutatás ösztönzése az európai integrációs tanulmányok területén, illetve a tudományos világ és a politikai döntéshozók közötti párbeszéd előmozdítása az EU országaiban és világszerte. Ezen célok elérése érdekében számos különféle tevékenységre lehet pályázni (pl. kiválósági központok, hálózatok, projektek).  A 2015-os pályázati fordulóban ezen tevékenységre 11,4 millió euró van elkülönítve. A pályázati határidő 2016. február 25.

Az Erasmus+ Tudásszövetségek (Knowledge Alliances) pályázattípus célja hogy megerősítse Európa innovációs kapacitását, elősegítse az oktatás, az üzlet világa és a szélesebb társadalmi és gazdasági környezet közötti együttműködéseket. A támogtott projektekben felsőoktatási intézmények, vállalkozások és más szervezetek működhetnek együtt, a támogatási összeg 700 ezer és 1 millió euró között van. A 2016-os fordulóban összesen 15 millió euró támogatást tervez kiosztani az Európai Bizottság, amely szintén meghaladja a tavalyi keretet. A pályázati határidő 2016. február 26.

A felsorolt pályázatok mindegyikét az Európai Bizottság Oktatási, Audiovizuális és Kulturális Végrehajtó Ügynöksége (EACEA) kezeli, így a pályázatokat is közvetlenül ide kell benyújtani. Részleteket a Tempus Közalapítvány honlapján, ill. fenti (angol nyelvű) linkeken találhatnak.

A Tempus Közalapítvány fontos feladatának tekinti, hogy a centralizált pályázatok iránt érdeklődő intézményeket tájékoztassa, számukra konzultációs lehetőséget biztosítson, sikeres szereplésüket pályázatíró szemináriummal (2016. január 14-én) is elősegítse.

Bővebb információt e-mailen vagy telefonon (+36-1-2371300/237) kérhetnek, ugyanitt nyílik lehetőség konzultációs időpont egyeztetésére is.


 
Elejére!