Keresés...

Minden településen van áram

A lehullott hó és az ónos eső az ország több térségében okozott fennakadást az áramellátásban – a leszakadt ágak vezetékeket rongáltak meg, emiatt 125 település több mint 40 ezer fogyasztójánál átmenetileg nem volt szolgáltatás. Az érintett cégek a katasztrófavédelem közreműködésével haladéktalanul hozzáláttak a hibák kijavításának, a szolgáltatás helyreállításának, így január 8-án délre mindenhol ismét volt áram, csak eseti kimaradások fordultak elő.


A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és területi szervei folyamatos kapcsolatot tartottak az érintett áramszolgáltatókkal, valamint a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt.-vel, a szervezetek közösen derítették fel a hibákat, bejárták a nyomvonalakat, kiszakaszolták a sérült vezetékrészeket, helyreállították a rendszert.

A legtöbb helyen, 125 településen január 7-én reggel szünetelt az áramszolgáltatás, akkor Bács-Kiskun megye 43, Baranya megye 47, Csongrád megye 2, Somogy megye 23 és Tolna megye 10 településén 40 ezer 481 fogyasztási helyen szünetelt az áramszolgáltatás.

Baranya megyében az E-ON Hungária Zrt áramszolgáltató szolgáltatási területén kilenc, egyenként 22 kV-os fővonali szakasz hibásodott meg. A cég megduplázta műszaki egységeinek létszámát, hogy a hibákat kijavítsák. Január 7-én este még kilenc településen nem volt szolgáltatás, 8-án délelőtt fél tizenegykor helyreállt a rend Sósvertikén és Drávasztárán, Drávaiványiban azonban még zajlott a munka, így ezen a településen aggregátorral biztosítják az áramellátást. Utóbbi száznégy fogyasztási helyet érint. Komlón továbbra is átmeneti, rövid idejű áramkimaradásra kell számítaniuk a lakosoknak.

Bács-Kiskun megyében hetedikére virradóra az erősödő havazás, jegesedés és hótapadás több helyen okozott zavart az áramszolgáltatásban, a többi között Kiskunfélegyháza, Izsák, Hajós, Orgovány, Soltvadkert, Kunfehértó térségében több helyen fa dőlt a hálózatra. Emiatt vezetékek szakadtak le, oszlopok törtek el, ami üzemzavart okozott az érintett településeken. A folyamatos munkálatoknak köszönhetően január 8-án délre az utolsó településen, Balotaszálláson is sikerült újraindítani a szolgáltatást.

A havazás Somogy megyében is átmeneti szolgáltatás-kiesést okozott, csütörtökön 23 településen vagy településrészen, összesen körülbelül 5000 fogyasztási helyen nem volt áram rövidebb-hosszabb ideig. A szolgáltató a megyei katasztrófavédelem támogatása mellett este fél 9-re mindenhol megszüntette a problémát, a megyében azóta zavartalan az ellátás.


 
Elejére!