Keresés...

Miskolci Mobilitási Hét programjai


Miskolc Önkormányzata tizenötödik alkalommal csatlakozik az európai kezdeményezéshez, melynek segítségével évről-évre egyre több miskolci figyelmét tudjuk felhívni a közlekedés okozta környezeti, egészségi hatásokra, az ésszerű autóhasználatra, a közösségi és alternatív közlekedési eszközök előnyeire.

Európa legnagyobb közlekedési-környezetvédelmi rendezvénysorozata az idén a VálasszVáltsVariálj! gondolat köré szerveződik. A magyarországi rendezvényeket a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium koordinálja.  A központi rendezvények mellett szeptember 16-22 között városrészi mobilitási napokat szervezünk, mely lehetőséget ad arra, hogy a helyben élők (gyerekek, szülők, kismamák, idős korosztályok) is könnyebben bekapcsolódhassanak.

Az idei kampány ösztönzi az embereket, hogy kombinálják a közlekedési módokat, mivel ez gyakran gyorsabb és kellemesebb utazást eredményez. Ha okosan választjuk meg a közlekedési eszközt, azzal pénzt takaríthatunk meg, javíthatjuk az egészségi állapotunkat és védhetjük a környezetet.


  # Mobilitási hét

2015. szeptember 16. (szerda), 7.00-8.30, Városház-tér

Eljutási verseny (villamos, autóbusz, autó, kerékpár, futó):
7.10 Felső-Majláth - Városház tér közötti útszakaszon.
7.16 Repülőtér- Egyetemváros közötti útszakaszon (villamos kivételével)
7.00-8.30   Jutalom reggeli a városház téri „Kerékbárban” a két kerekező városlakóknak (forró kávé, kakaó, pék süti, gyümölcs)
8.00-8.30   A Mobilitás Hét megnyitása, sajtótájékoztató a Városház téren.


  # Közlekedésbiztonsági és oktató program -2015. szeptember 15-19.  (szerdától-szombatig),

Városház-téri parkoló (banknál).
Szervező: Magyar Autóklub
A résztvevők a valós életnek megfelelő, a gyakorlatban előforduló veszélyhelyzeteket ismertetnek meg, kiemelve azokat a fizikai törvényszerűségeket, amelyeknek megsértése óhatatlanul balesethez vezethet.
„Ki a mester két keréken?” elnevezésű kerékpáros „rutinpálya” * Biztonsági öv szimulátor * „Részeg szemüveg” * Igény esetén kerékpáros KRESZ elméleti képzés
További információ: 36-1-345-1630, timko.attila@autoklub.hu, www.autoklub.hu


  # Vasúti kedvezmények

MÁV-START a Mobilitás Hét alkalmából kedvezményeket biztosít a közösségi közlekedést választók számára. A Mobilitási Héten ingyenes kerékpárszállítást tesz lehetővé a vonatokon. A kedvezmény igénybevételéhez díjmentes kerékpárjegyet kell vásárolni. Továbbá az Európai Autómentes Napon (2015. szeptember 22., kedd) ingyen utazhatnak a vonatokon azok, akik felmutatják a forgalmi igazolványát. A kedvezményt a gépjármű tulajdonosa, vagy üzemben tartója veheti igénybe, és csak másodosztályú utazásra vonatkozik. Első osztályú utazás esetében a teljes árú kocsiosztály-különbözeti díjat felszámolják a jegyvizsgálók, valamint a feláras vonatok esetében (például InterCity szerelvények) szintén meg kell vásárolni a pót-és helyjegyet, pótjegyet, helyjegyet vagy gyorsvonati pótjegyet.

Városrészi mobilitási napok

  # Diósgyőri Mobilitási Nap - 2015. szeptember  16. (szerda) Dél-Kilián, Otthon Étterem melletti parkoló
  # Avasi Mobilitás Nap - 2015. szeptember 17.  (csütörtök), Avas-tetői szabadidő park
  # Komlóstető Mobilitási Nap - 2015. szeptember. 18. (péntek), Komlóstetői általános iskola udvara

14.00-17.00 között minden városrészi program egységesen:

  • Ügyességi közlekedési vetélkedők, kerékpárral, rollerrel, görkorcsolyával, gördeszkával,
  • Parkolj és hordozz! Üzenő fal családok részére
  • Mozdulj velünk: óriás társasjátékok, mobil kötélpálya, kooperációs játékok ejtőernyő segítségével, információs tanácsadás, kreatív foglakozások, labdajátékok, pontjátékok
  • Szerelj magad, segítünk! (Hozd fel a pincéből a járgányodat!) fogyó és kopó eszközök pótlása, helyszínen megvásárolhatók (bowden, golyóscsapágy, csavarok, belsők),  
  • KRESZ-társas, aszfaltrajzverseny
  • Remetetenisz, tollas,

Előzetes jelentkezés: factoryarena@gmail.com e-mail címen, illetve a helyszíneken, az információs standoknál. A pontgyűjtő játékkal a legtöbb programon résztvevők ajándékokat nyerhetnek.

  # Pontgyűjtő verseny a környezetkímélő közlekedésért, rajzokért, ügyességi versenyekért (futó, roller, fejtörő) -2015. szeptember 14-18. 10 órától. Komlóstető, Szeder úti óvoda

  # Kerékpáros kiállítás megnyitó, előadás - 2015. szeptember 18.00 (péntek), 17,00.

Kerékpáros kiállítás és megnyitó a Közlekedési Múzeumból hozott gyűjteményből a Herman Ottó Múzeum Papszeri Öreg Épületében (3530 Miskolc, Papszer 1.). Szeptember 25-ig látogatható.
Kerékpár és Kerékpár Sporttörténeti előadás: Herman Ottó Múzeum papszeri kiállító épület udvara
Előadó: Szeghalmi Orsolya – kerékpár versenyző.                              

  # Autó nélkül a természetben - 2015. szeptember 19. (szombat)

KERÉKPÁROS TELJESÍTMÉNYTÚRA
8-17 óra között. Rajt és cél: Miskolc Majálispark, Királyasztal, Városgazda Nonprofit Kft. faház
Távok: 30 km, 50 km, 80 km, 110 km
Előnevezés: szeptember 16-ig /szerda/ a választott táv és a jelentkező nevével az autonelkul2015@gmail.com e-mail címen, vagy a 06-46/505-077, 06-30/899-50-04 munkanapokon 8-16 óra között. Fejvédő használata kötelező!
További részletek: Szervező: Zöld Kapcsolat Egyesület, http://zoldkapcsolat.hu/index.php/2-uncategorised/317-buekki-kerekparos-teljesitmenytura-2015

BRINGÁZZ A BARLANGHOZ!
Lillafüreden a Szent István és az Anna barlangokat a kerékpárral érkezők 50% kedvezménnyel látogathatják.

BRINGÁZZ AZ ÁLLATKERTBE!
2015. szeptember 16-22 között kedvezményes jegyárak a kerékpárral érkezőknek. A 1200 helyett 700 Ft/fő, a gyerekek 900 helyett 450 Ft/fő jeggyel léphetnek be.
2015.09.18 15:00: „Pole Tole” Krajnyák Zoltán (Miskolci Állatkert) előadása a klímaváltozás hatásairól, 16:00-tól „Vissza a jégkorszakba” dr. Fiala Sándor (Budapesti Állatkert) előadása az Antarktisz expedícióról.
2015. szeptember 19. 9:00-tól „Bringázz az Állatkertbe” Látványetetések, állatbemutatók és szakvezetések egész nap!

BRINGÁZZ A DIÓSGYŐRI VÁRBA!  
A Mobilitási Hét ideje alatt a felújított átalakított Diósgyőri Várat 50% kedvezménnyel látogathatják a kerékpárral érkezők.

BRINGÁZZ A MÚZEUMBA!
A Herman Ottó Múzeum kiállításait 50% kedvezménnyel látogathatják a kerékpárral érkezők: Görgey úti épület: képtár, Pannon tenger múzeuma, Papszer úti épület, Herman Ottó Emlékház, Pelelak.

BRINGÁZZ A GALÉRIÁBA!  a Miskolci Galéria kiállításait 50% kedvezménnyel látogathatják a kerékpárral érkezők: Rákóczi-ház, Feledy-ház, Petró-ház, Színháztörténeti és Színészmúzeum.

FORGALMIVAL A KISVASÚTON! Szeptember 19-én és 20-án, szombaton és vasárnap, aki felmutatja az autója forgalmiját, az jelképes áron utazhat a lillafüredi és pálházi kisvonaton.

Küldj klímaüzenetet Párizsba!

  # 2015. szeptember 15-20: Papírtéglák és személyes klímaüzenetek készítése a Factory Arénában, 17-18-án az Ökológiai Intézet udvarában.
  # 2015. szeptember 21. Erzsébet tér: Eiffel torony építése.

Szervezők: Placc Művészeti Egyesület, Ökológiai Intézet Alapítvány, Magyar Természetvédők Szövetsége
A decemberben sorra kerülő Párizsi klímacsúcsra széles körű nemzetközi kezdeményezés indult, hogy állampolgárok százezreinek üzenetét közvetítsék a döntéshozók felé a felelős éghajlatpolitikai szabályozás érdekében. Különböző "klímaüzenetek" küldhetők arról, hogy személy szerint ki, mit vállal a klímavédelemért, pl. a mobilitás terén. A klíma sátorban bárki papírtéglát készíthet, amire ráírhatja személyes klímaüzenetét. Ezekből a téglákból szeptember 21-én megépítjük a párizsi Eiffel torony kicsinyített mását. „Üzenet-buborékával” együtt lefotózzuk, és a fotó bekerül a hazai és nemzetközi kampány fotógalériájába.
További információ: Ökológiai Intézet Alapítvány, 06-46/505-768, iroda@ecolinst.hu

  # Autómentes nap a belvárosban - 2015. szeptember 22. (kedd). 10.00-16.00.

Helyszín: Művészetek Háza előtti tér - Lévay Református Iskola előtti tér - Herman Ottó Múzeum papszeri épülete - Erzsébet tér és a lezárt útszakasz.
Koordinátor: Factory Aréna
Utazzon autó helyett forgalmival!
Az Autómentes Napon ingyenes utazási lehetőség az MVK Zrt. járművein érvényes forgalmi engedéllyel rendelkezők és családtagjaik számára (max. két gyermek és két felnőtt).

  # Óvodások mini vetélkedője - 10:00-12:00 Művészetek Háza előtti terület
Aszfaltrajzverseny * Játékos versengések * Kicsik két és négy keréken ügyességi verseny (óvodások kerékpáros, roller, gyerekmotor)

 # Versenyek: Buszhúzás 10-12 között * 10.00-14.00 Kerékpáros ügyességi és részvételi verseny * Fussunk együtt az autómentes belvárosban! Részvétel a városi diákolimpiai pontversenyben. Versenylehetőség biztosítása. A verseny ideje: 2015. 09.22., 10.00 Középiskolák, 10.20 Általános iskolák, A verseny helye: Művészetek Háza melletti lezárt útszakasz - Erzsébet tér- Széchenyi utca, Uitcz Béla utca sarok és vissza a Művészetek Háza elé *  Városi Tájékozódási futás Herman Ottó Múzeum, Papszer utca, Kis Avas * Kosárlabda-büntető * Asztalitenisz * Famászó verseny (Gesztenyés gödör) * Roller ügyességi verseny * Iskolák-cégek buszhúzó vetélkedőjénél

  # Miskolci Nők a Bicajon – váltókerékpározás: bátorító tekerés nőtársaink számára. A jelentkezők szeptember 22.-én, 10 és 15 óra között fél órát tekerhetnek (egyedül, családdal, vagy éppen barátnőkkel) a Városház tér és a Művészetek Háza közti területen és még apró meglepetés is várja őket. Előzetes jelentkezés: a megfelelő időpont megadásával az info@zoldkapcsolat.hu email címen.

Folyamatos: * Energia bringa * Fajátékok * Tekerj egy turmixot! * Szerencsekerék * KRESZ-társas * ÖKO Graffiti * Gold Sprint * Környezetvédelmi Felügyelőség mérőbusza levegőtisztaság-védelmi méréseket végez a lezárt útszakaszon  szeptember 21-24-között. * ÁNTSZ: * Veteránbusz és villamosok közlekedése *Legyetek jók, ha tudtok! - bűnmegelőzési program: közlekedésbiztonsági rendőrök, Vasgyári Közösségi Rendőrök,

  # CIRMI - Civil Rádió Miskolc: élő rádióműsor az Erzsébet térről
  # Holdam - Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház programjai

Művészetek Háza (Chipland előtt). Egész nap: üzenőfal, fotókiállítás, kvízjáték,
Közben: 10:00 Maminbaba bemutató, 14:00 Kangatréning bemutató, 16:00 babakocsis, babahordozós, kismotoros családi séta (Centrum – Széchenyi utca – Művészetek Háza), 16:30 bábjáték, 17:00 kvízjáték - nyereménysorsolás

Vaga Banda társulata a Művészetek Házánál: gyakorló gólyalábazás felnőtteknek, gyerekeknek, melyet, mint alternatív közlekedési eszközt kipróbálhatják a szájtáti tébláb kurtalábú miskolciak! Kosaras körhinta az aprónépek szórakoztatására.
17.00 XIX. CRITICAL MASS, Autómentes napi kerékpáros felvonulás. Indulás: Sportcsarnok elől, gyülekezés 16,45. További információk: kerekparosmiskolc.net, https://www.facebook.com/groups/cm.miskolc/

2015. szeptember 25. (péntek), 14:00. Az Autómentes nap sportvetélkedők, versenyek eredményhirdetése, díjak átadása, a Mobilitási Hét záró sajtótájékoztatója a Herman Ottó Múzeum papszeri kiállító épület kertjében.

Kérjük, hogy kövessék nyomon a FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ programot!
facebook.com/Miskolci-Mobilitási-Hét-Autómentes-Nap-1472774003024710, miskolc.hu,



 
Elejére!