Keresés...

Levélküldő kampány a bevándorlóellenes törvények ellen


A Társaság a Szabadságjogokért, a Menedék - Migránsokat Segítő Egyesület, az Artemisszió Alapítvány, a Migration Aid, a Migrant Solidarity Group (Migráns Szolidaritás Csoport) és a Magyar Helsinki Bizottság arra kéri Európa polgárait, követeljék a magyar kormánytól, hogy azonnal vonja vissza az új menekültügyi törvényeket, amelyek értelmében a menedékkérőket azonnal visszatoloncolják Szerbiába és a határ átlépéséért börtönbüntetés jár.


A törvényi szigorítások szeptember 15-i hatályba lépésétől kezdve a Magyarországra illegálisan érkező bevándorlókat azonnal visszatoloncolják majd abba az országba - mindenekelőtt Szerbiába - ahol átlépték a magyar határt. Vagyis olyan országba küldik vissza őket, ahol nincsen biztonságos menekültügyi rendszer.

A menekültek automatikus kitoloncolását és az illegális határátlépés börtönbüntetéssel sújtását előíró törvényekkel egyetlen célja van a magyar kormánynak: mégpedig az, hogy kibújjon a humanitárius feladatai és kötelezettségei alól.

A jogvédő és menekültekkel foglalkozó civil szervezetek, illetve az önkéntesekből álló segítő csoportok követelik a magyar hatóságoktól, hogy a nemzetközi és uniós jogszabályozásnak megfelelő törvényeket hozzanak, és az emberi mivoltukat és méltóságukat tiszteletben tartó, biztonságos menedéket nyújtsanak a rászorulóknak.

Nem a magyar kormány tehet a jelenlegi menekültválságról - Európa közös felelőssége megtalálni a megoldást. Ugyanakkor a magyar kormánynak a válságra adott válasza nem csak Magyarországot hozza szégyenbe, hanem az EU hitelét is rombolja.

Egyik tagállam sem engedheti meg magának, hogy közellenségként tekintsen a menekültekre, ezért a szervezetek arra kérik Európa valamennyi polgárát, hogy álljanak ki együtt a magyar kormány embertelen és antidemokratikus intézkedései ellen.

A levélküldő kampányról és a nyílt levélről bővebb információ itt található: http://tasz.hu/politikai-szabadsagjogok/alljunk-ki-szigoru-magyar-bevandorloellenes-torvenyek-ellen



 
Elejére!