Keresés...

Párbeszéd Magyarországért: Paks nem a megoldás, hanem a probléma

Két hete generátorhiba, ma az irányítástechnika hibája miatt kellett leállítani a Paksi Atomerőmű egyik reaktorát. Egyre több eset bizonyítja: az elavult orosz technológia nem biztonságos és nem megbízható. A Párbeszéd Magyarországért szerint le kell állítani a paksi bővítést, különösen azután, hogy az EU a kivitelező Roszatomot is tiltólistára teszi.


Pakson két hét alatt kétszer is le kellett állítani a reaktort, ez jól mutatja, mennyire kiszolgáltatottá teszi az országot, ha az áramellátás nagyja egy létesítményből érkezik. A leállított 1-es blokk a közelmúltban esett át az üzemidőhosszabbítást megelőző felülvizsgálaton és modernizáción, ez komoly kételyeket vet fel a rendszer megbízhatóságát illetően.

A paksi atomerőművel és a tervezett bővítéssel kapcsolatos aggályokat az is erősíti, hogy a Roszatom uniós tiltólistára kerülhet, mivel az orosz agresszió áldozatául esett Krím-félszigeten nyert el megbízásokat. Az EU szankciós előírásai szerint emiatt Európában nem juthat legálisan megrendelésekhez.

A Párbeszéd szerint a közelmúlt történései azt bizonyítják, hogy az atomenergia megbízhatóságának mítoszával le kell számolni, a paksi bővítési terveket el kell vetni. Magyarország jövőjét egy decentralizált, a megújuló energiaforrások előnyeire alapozó energiarendszerre és az energiahatékonyság növelésére kell építeni, ahogy azt Jávor Benedek a Zöld Magyarország Energia Útitervben bemutatta.



 
Elejére!