Keresés...

Munkaerő-piaci igényeknek megfelelő, gyakorlatorientált képzések, szolgáltatások a Debreceni Egyetemen

A Debreceni Egyetem, az ALFÖLD Szakképző Szakképzés-szervezési Nonprofit Közhasznú Kft., valamint a Türr István Képző és Kutató Intézet alkotta konzorcium a Munkaerő-piaci igényeknek megfelelő, gyakorlat orientált képzések, szolgáltatások a Debreceni Egyetemen Élelmiszeripar, Gépészet, Informatika, Turisztika és Vendéglátás területen (Munkaalapú tudás a Debreceni Egyetem oktatásában) című projekt megvalósítására 518.353.157.- Ft vissza nem térítendő Európai Uniós támogatásban részesült a Társadalmi Megújulás Operatív Program pályázata keretében. A 2015. októberében záródó projekt eredményeképpen a pályázati konzorcium együttműködésén keresztül munkaerő-piaci igényeknek megfelelő gyakorlatorientált képzéseket és szolgáltatásokat indítottak a Debreceni Egyetemen.


A TÁMOP-4.1.1.F-13/1-2013-0004 projekt az élelmiszeripar/táplálkozástudomány, a turizmus-vendéglátás, a gépészet/járműipar és az informatika képzési szakterületekre fókuszálva vállalta a piaci igényekhez minél jobban igazodó képzési programok kialakítását. A projekt keretében elindult a duális képzés a Debreceni Egyetem Műszaki Kar gépészmérnöki alapképzésében, amelynek megvalósítására 10 vállalattal – jellemzően járműipari beszállítókkal – írt alá együttműködési megállapodást az intézmény. Az újonnan kialakított duális képzésről több száz, pályaválasztás előtt álló középiskolás kapott tájékoztatást, ennek eredményeképpen 2015 szeptemberétől 19 gépészmérnök hallgató kezdte el tanulmányait duális formában a Műszaki Karon. A partnervállalatokkal közösen egy új, járműipari folyamattervező specializációt dolgoztak ki a gépészmérnöki alapszakhoz a gyakorlatorientáltság jegyében. Az élelmiszeripar és táplálkozástudomány területén is fejlesztettek a szakképzésben, valamint az egyetemi alapképzésben önálló részterületi képzettséget és gyakorlati tapasztalatot is biztosító moduláris képzési rendszert. Az élelmiszeripari/táplálkozástudományi képzésekhez több mint 20 egyetemi jegyzet és tananyag készült, továbbá 12 együttműködési megállapodást írtak alá a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar által indított duális képzés megalapozásaként. A gyakorlati képzőhelyek koordinációjára kialakítottak egy elektronikus gyakorlatszervező platformot, ami mind a hallgatók, mind a gyakorlati képzőhelyek számára hozzáférhető, és megteremti a regisztrációra, kapcsolatfelvételre a lehetőséget. A turizmus-vendéglátás alapszak munkaerő-piaci elvárásoknak megfelelő korszerűsítése keretében pilot típusú vendéglátás-, hotel- és utazásmenedzsment szakmai modulokat vezettek be és kiemelt figyelmet fordítottak a hallgatói szolgáltatások fejlesztésére is. Az informatika szakmai projektrész a tesztelés köré szerveződött, középpontjában az oktatás állt. Kifejlesztettek egy 4 tantárgyból álló blokkot, amely a reguláris képzésbe illeszthető be. Ennek alapozó tantárgyát (kompetens szoftvertesztelés a gyakorlatban) szabadon választott tantárgyként már a 2013/14 tanév tavaszi félévében meghirdették, és azóta minden félévben elindult. A tárgyat a felnőttképzésre (különös tekintettel a lemorzsolódó hallgatókra)


és az idegen nyelvi (angol) képzésre is adaptálták, továbbá a tantárgy nemzetközi szintű akkreditálása is megtörtént. Kidolgoztak egy gyakorlatorientált oktatási módszertant, amelyben az Informatikai Kar oktatói a piaci partner cégek gyakorló szakembereivel közösen tartják a foglalkozásokat, lehetőségét nyújtva az ipari gyakorlatok közvetlen átadásának és az elméleti háttér integrálásának.

Megvalósult több képzők képzése program és kialakítottak a gyakorlati igényekre, tapasztalatra alapozott vállalkozói kompetencia (szakmai és gyakorlati ismeretek, képességek, készségek) fejlesztő képzési modulokat a felsőoktatási képzések keretében, korszerű oktatási módszerekkel. Az általános munkaerőpiac-orientált, vállalkozói kompetenciák szükségleti igény felmérés készült a kompetenciaigény-felmérő tanulmányban, majd a tanulmány eredménye alapján meghatározták azokat a témaköröket, amelyek a 2015 januárjában és februárjában lebonyolított pilot képzések alapját adták. Az eredmények alapján a vállalkozói kompetencia-fejlesztő modulok a munkaerőpiaci ismereteket, valamint az üzleti élet témaköreit dolgozzák fel. A pilot képzést követően megjelentet a Munkaerőpiac-orientált, vállalkozói kompetenciák fejlesztése című könyvsorozat, mely nyolc gyakorlatorientált tananyagot tartalmaz.

A középiskolás tanulók részére a projekt résztvevői pályaorientációs szolgáltatásokat nyújtottak és tanulmányi versenyt hirdettek, hogy továbbtanulási döntéseikben segítsék őket. Ennek érdekében bemutatkozott az élelmiszeripar, gépészet, informatika, turisztika és vendéglátás terület a DExpón, a Debreceni Egyetem nyílt napjain, ahová az ország szinte valamennyi megyéjéből érkeztek diákok, szülők és pedagógusok. A diákok nagy tömegét tájékoztatták a Campus Fesztiválon is. A turizmus-vendéglátás szakhoz kapcsolódóan népszerűsítő kisfilm, felvételi tájékoztatók, brosúrák készültek. Az oktatók személyesen találkozhattak a diákokkal a tematikus nyílt napokon, illetve a roadshow-kon. A projekt megvalósítása során különböző pályaorientációs tevékenységeket (táborok), - szakmai kirándulásokat, üzemlátogatásokat és szakmai konferenciákat rendeztek.

Kialakították a duális képzési modul egyetemi szintű eljárása valamint a duális képzéshez kapcsolódó hatékony feedback rendszer működtetéséhez szükséges egyetemi szintű minőségbiztosítási eljárást. A projekt keretében a gépészmérnöki képzésből lemorzsolódó hallgatók felnőttképzésbe történő bekapcsolódásának és a már megszerzett tudás elismerésének módszerei, ehhez kapcsolódóan a moduláris képzés bevezetésének lehetőségei is vizsgálat tárgyát képezték. Elkészült a lemorzsolódó hallgatóknak nyújtható tanácsadás módszertana. A Türr István Képző és Kutató Intézet a felsőoktatásból kimaradó hallgatók számára nyújtandó tanácsadást beépítette a TIOP-3.2.3 kiemelt projektben kialakítandó közösségi központok szolgáltatási kínálatába. A projekt keretében elkészült és engedélyeztettek továbbá 12 felnőttképzési programot a gépészet/közlekedés, a vendéglátás-idegenforgalom, valamint az élelmiszeripar és informatikai szakmacsoportokra. A programok elkészítésének célja az volt, hogy elősegítése az egyetemről lemorzsolódott fiatalok bevonását a szakképzésbe, és biztosítsa szakmai továbbképzésüket.

A Debreceni Egyetem által vezetett projekt 2014.02.01-2015.10.31. között valósult meg.


 
Elejére!