Keresés...

Egy szavazás, amely évente 42 ezer ember életét mentheti meg

Sorsdöntő szavazásra kerül sor az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén október 28-án: amennyiben a képviselők elfogadják a Parlament Környezetvédelmi Bizottságának javaslatát a légszennyező anyagok kibocsátását korlátozó jogszabály-módosításáról, akkor ezáltal 2025-ben az EU-ban 42 ezer emberrel kevesebb veszítené el az életét idő előtt a légszennyezés következtében, mint 2015-ben. A megbetegedések száma pedig legalább 10 millióval lenne kevesebb. Az ehhez szükséges intézkedések sokkal kevesebbe kerülnének, mint amennyi kárt a légszennyezés okoz. (Az Európai Bizottság megrendelésére készült tanulmány szerint Magyarország 2015-ben több mint 100 milliárd forint veszteséget szenved el csak a légszennyezettség okozta betegségek miatt kiesett munkanapok következtében.) Tanulmányok sora bizonyítja, hogy a Bizottság javaslatának elfogadása javítaná az EU gazdasági versenyképességét.


Mindezen előnyök ellenére az EP képviselőinek jelentős része – egyes, rendkívül szennyező tevékenységeket folytató gazdasági körök nyomására –azt tervezi, hogy nem szavazza meg a Bizottság javaslatát.

A Levegő Munkacsoport levelet küldött az EP magyar képviselőinek, amelyben kéri, hogy szavazzák meg a Környezetvédelmi Bizottság javaslatát. A mai napon pedig Jávor Benedeknek, az EP Környezetvédelmi Bizottsága alelnöke jelenlétében levegőminőségi méréseket végzett Budapesten. A mérések alátámasztották, hogy a légszennyezés haladéktalan csökkentésére van szükség: a civil szervezet munkatársai a Kálvin téren a fővárosi háttérszennyezettségnek általában 36-szorosát mérték – a viszonylag tiszta városi levegőben található 2000 részecske helyett 28.000 részecskét egy köbcentiméterben. Amikor pedig egy régi dízelfurgon haladt el az úton, akkor 310.000 részecskét.

„Ha az Európai Parlament megszavazza a szigorúbb szabályozást, akkor Magyarország évi 1-4 milliárd euró kárt kerülhet el, a szükséges intézkedések viszont mindössze 70 millió euróba kerülnének” – ismertette a megdöbbentő számokat Jávor Benedek.

„Európában tízszer annyi ember hal meg idő előtt a légszennyezés következtében, mint közúti balesetben. A Levegő Munkacsoport bízik abban, hogy képviselőink megszavazzák a levegőminőségi szabályok szigorítását, aminek köszönhetően tovább és egészségesebben élhetünk” – jelentette ki Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke.


 
Elejére!